Mit svar på kalenderproblemet
Man skal aldrig være for skråsikker – derfor det indledende ”Mit”…
Jeg har undersøgt det programmeringsmæssigt og fundet et fantastisk enkelt og flot mønster.
I alle år kan det lade sig gøre i januar og februar; i skudår desuden marts. Men ikke yderligere.
Januar i samtlige år begynder med samme ugedag som maj i året forinden, hvilket ses ved at addere antallet af dage i de otte måneder maj til december (alle det foregående år): 31 + 30 + 31 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 = 245 dage, hvilket er præcis 35 uger. 1/5 (det foregående år) er medregnet, men ikke 1/1, hvilket er gjort således, fordi én og netop én af datoerne skal medregnes ved beregning af antal datoer mellem to givne datoer.
Da januar og maj har det samme antal dage (i dette tilfælde 31), får man februar ”gratis” med, da den således begynder på samme ugedag som juni året forinden; januar/februar hænger altså uløseligt sammen med maj/juni året forinden. Man skal dog tage højde for, at juni har 30 dage, mens februar som bekendt har 28 i ikke-skudår og 29 i skudår.
Men det er jo bare et spørgsmål om at have en saks ved hånden, når januar lakker mod enden og man skal til at tage hul på februar/juni-kombinationen.
I skudår kan man få marts med, da den vil begynde med samme ugedag som september i det foregående år. Vi adderer antallet af dage i de seks måneder september til februar (cyklisk henover nytår): 30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 29 = 182 dage = præcis 26 uger. Her er 1/9 (det foregående år) medregnet, men ikke 1/3.
Hér kommer vi så til at mangle en dato, nemlig ”den 31. september”, der skulle gøre det ud for den 31. marts. Man kan måske tilføje den, gætte sig til den, eller stoppe, mens legen er god, den 30. marts.
Jeg behøver nok ikke skrive det, men 2015 er jo som bekendt ikke et skudår, så i år ”stopper legen” 28/2. Inden da må jeg se at få fat på en ”passende” kalender :-).