Errata til min tidligere profil på DenStoreDanske.dk

 

1.
EM i håndbold for kvinder 2014, hvor de danske kvinder endte på en ottendeplads, hvilket kostede Jan Pytlick landstrænerjobbet, begyndte ikke tirsdag 9.12.2014, men allerede søndag 7.12.2014. Det kan jo egentlig være ligegyldigt nu, men alligevel – ret skal være ret…

Men… jeg véd ikke helt, hvad det er med disse håndboldslutrunder. Også herrernes VM 2015 har forskubbet sig to dage; det begyndte således ikke lørdag 17.1.2015, men torsdag 15.1.2015.

Enten var det virkelig korrekt i daværende skrivende stund, eller jeg har brugt en noget uheldig kilde. Man skal vist efterhånden vænne sig til at anvende 7-8 forskellige kilder, inklusive en officiel, hvis en sådan findes, for at være ”sikker” (i citationstegn, thi helt sikker bliver man aldrig) nu om dage på nettet!

Hvad angår omtalen af ophøret af salget af klippekort i Movia-H-området, skulle ordlyden have været en noget anden. Mandag 9.2.2015 sælges der ikke klippekort – kun til og med søndagen, altså midnat til mandag. Køreplansændringer gennemføres for DSB såvel som Movia natten mellem lørdag og søndag; her er det altså natten mellem søndag og mandag, ændringen træder i kraft. Men det havde nok været klogere af mig at have sat punktet på søndag 8.2.2015…

2.
Hvornår Danmarks første astronaut, Andreas E. Mogensen, skal opsendes på missionen kaldet Iriss til Den Internationale Rumstation (ISS) er åbenbart et mere vanskeligt problem. Man kan live følge med på ESA-astronaut.dk, men hér tælles blot ned til lift-off; man må så selv regne sig frem til dato og tidspunkt, og kommer næsten hver gang, man gør det, til noget andet end ved tidligere lejligheder…

Jeg har anført begivenheden i kalenderen under 30.9.2015, da det var datoen i daværende skrivende stund. I nuværende skrivende stund, 7.6.2015, forholder det sig således:

I dansk (sommer)tid sker det den 1.9.2015 kl. 6:55 (UTC+2); i lokal tid (Bajkonur, Kasakhstan; UTC+5, ingen sommertid) således samme dato, kl. 9:55. Hér et link til artiklen om ESA i Den Store Danske, samt ét til ESA’s website.

Men dét med bemandede (og skam også ubemandede) rummissioner er særligt følsomme. Man planlægger jo alt i mindste detalje i rigtig god tid forinden, men kan naturligvis ikke med (stor) nøjagtighed lægge tidsplanen; så mon ikke den ændres igen-igen…

3.
Ikke errata som sådan, men tilføjelser – væsentlige filmpremieredatoer i slutningen af 2015:

James BondSPECTRE (den 24. officielle fim), 6.11.2015

SPECTRE står for SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion, og denne fiktive, men nærmest ultimative globale terroristorganisation, har også indgået i adskillige tidligere agent 007-film, foruden -romaner, selvsagt.

Star WarsEpisode VII: The Force Awakens, 17.12.2015

Så tages der hul på den tredje trilogi af sagaen – sådan!!!

4.
Heller ikke errata som sådan, men en lille opfølgning på (nogle få, men langt fra alle) artikler i Den Store Danske med udestående ændringer pr. 18.1.2015.

Den historiske oversigt for Spanien, undertegnede og herefter Marie-Louise Hammer har tilrettet senest i juni 2014 (!), er der ikke set på (surprise, surprise!).

Og hvad med KBcke’s (Karl Benckes) og mine opdateringer marts-maj 2014 omkring Ølstrup Kirke og tyveriet af altertavlen malet af Emil Nolde, Middag i Emmaus (1904; ikke Kristus i Emmaus, som der stod i artiklen – en ”smutter” – som undertegnede dog har fået udbedret :-) ). Maleriet er skabt over beretningen i Luk 24,13-35.